Sjundeå

Siuntio

Sjundeå – slott, gårdar och stora fält

Sjundeå ligger mitt i det område som Sovjetunionen efter andra världskriget, under perioden 1945-1956, annekterade för millitära bruk, den s.k. Porkala Parentesen. Bland Sjundeås gårdar och hus finns många dramatiska historier gömda.

Sjundby gård, som härbärgerat kungliga och adelsmän från väst och öst, fick även lov att härbärgera staben för ett sovjetiskt pansarregemente. Den ryska ”graffitin” på husväggen är bevarad för eftervärlden.

I Sjundeå bodde också en man i fattiga förhållanden: Finlands nationalförfattare Aleksis Kivi bodde i det lilla torpet Fanjunkars under perioden 1864-71. Torpet jämnades till marken under Porkala Parentes-tiden, men återuppbyggdes och är idag ett museum.

Sjundeå är platsen för många friluftsaktiviteter: paddling, cykling, promenader, skidåkning längs anlagda spår, långfärdsskridsko, ridning. Fälten är vida och skogarna är djupa.

Lux Musicae är en fin fest för älskare av klassisk musik. Konserterna hålls under en weekend i mörkaste november i fina miljöer: den medeltida gråstenskyrkan, Sjundby gård och Svidja slott.

http://www.siuntio.fi/default.asp?id_sivu=521&alasivu=521&kieli=752