Raseborg

Raseborg – historia och historier på två språk

Raseborg – den ”nya” staden med de historiska anorna. Raseborg grundades 2009 då städerna Ekenäs och Karis samt Pojo kommun slogs ihop till en administrativ enhet, som fick sitt namn av Raseborgs slottsruiner i stadens södra del.

Raseborg består av, förutom dessa tre tätorter, även av ett antal pittoreska små byar, lantgårdar, vacker natur med sjöar, skogar, ängar och en fenomenal skärgård med mer än 1000 öar.

I byarna finner du den äkta känslan: de trevliga byfesterna och ofta otroligt högklassiga kulturella evenmang skapade av engagerade amatörkrafter.

Raseborg är tvåspråkigt – en svenskspråkig majoritet på drygt 60% av invånarna gör att gäster, som talar nordiska och germanska språk har lätt att hitta rätt. Ekenäs, Tenala, Bromarv och Snappertuna är stadsdelar med ännu högre svenskspråkig befolkning medan i t.ex. Fiskars talar majoriteten av invånarna finska. Också vår kultur skapas på två språk, t.ex. sommarteater på svenska uppförs vid Raseborgs slottsruiner och sommarteatern på finska uppförs på scenen i Svartå Slotts park.

Den goda närproducerade maten står i centrum i Raseborg. Vi vinnlägger oss om att servera dig det bästa vi har på bondgården, i vattnen, på åkrarna och i skogen. Du kan njuta av läckerheterna på cafeer och restauranger eller handla själv på marknader och torg. Sommartorg finns i nästan varje by. Den största matmarknaden går av stapeln i Fiskars i slutet av september – början av oktober.

Historien är närvarande på de flesta ställen i Raseborg. Karis var det första ortsnamnet, som nämndes i skrift i historieböckerna och arkeologiska utgrävningar hittar det ena fyndet efter det andra. Raseborgs slottstruiner berättar om en storhetstid som härskade under den svenska tiden. I gamla stan i Ekenäs ser du hantverkarnas gatunamn och hantverket går igen i Fiskars, en gång ett järnbruk, idag västra Nylands främsta turistattraktion.

Skärgården i Rasebeorg är unik och två utflyktsmål är speciellt intressanta: Jussarö, som en gång var platsen för gruvdrift och en annan gång övningsplats för armén, nu ett populärt besöksmål. Rödjans fiskehemman i Ekenäs Nationalpark är ett annan fin plats att besöka. På fasta landet finns det många rena, fina sjöar att bada i och milsvida skogar att vandra i – även utstakade vandringsleder. I Ekenäs är Ramsholmen vit två gånger om året: Då snön faller och i maj, då vitsipporna blommar.

Raseborgs stads turistbyrå

Rådhustorget, 10600 Ekenäs

tourist.office@raseborg.fi

+358 19 289 2010

http://www.visitraseborg.com/sv/

https://www.youtube.com/user/VisitRaseborg

https://www.facebook.com/VisitRaseborg/?fref=ts

https://www.instagram.com/visitraseborg/