BENGTSKÄR, HANGÖ

På det yttersta skäret i Skärgårdshavet, 25 kilometer sydväst om Hangö, reser sig en ståtlig byggnad i sten, Bengtskärs fyr. Den är byggd i granit som bröts ur klippan för att visa vägen för sjöfarande i de förrädiska vattnen där Östersjön övergår i Finska viken. Med sina 52 meter över havet är Bengtskär Nordens högsta fyr.

I dag bjuder Bengtskär på en härlig blandning av unik natur, spännande historia och mångsidig service. Den är en sevärdhet i världsklass, med Finlands första fyrmuseum, intressanta utställningar, ett kapell och plats för både inkvartering och konferenser. En av fyrvaktarbostäderna är inredd till museibostad och i kaféet Båkjungfrun kan man avnjuta äkta skärgårdsmat och kaffe i den rätta 20-talsblandningen. I tornets lyktrum högst uppe är utsikten hisnande. Sex rum med totalt 24 bäddar är inredda att ta emot övernattande gäster. Boka i tid, övernattning i fyren är populärt!

Ljuset i fyren tändes första gången i december 1906. Fyrens personal med familjer bodde på ön, i slutet av 1930-talet närmade sig invånarantalet 40 och ön hade en egen lärarinna som undervisade barnen.

När Hangö efter vinterkriget hade överlåtits till Sovjetunionen blev Bengtskär ett viktigt spanings- och eldledningscentrum med strategiskt läge. Den mest dramatiska händelsen i öns historia inträffade sommaren 1941 då häftiga strider utkämpades där över 1000 finländare och ryssar deltog. Fyrbyggnaden skadades illa av en bomb, och det dröjde ända till 1950 innan fyren kunde återinvigas. Från 1995 har Bengtskär varit öppen för allmänheten.

Bengtskärs fyr är öppen för besökare från slutet av maj till slutet av augusti varje dag kl 10.00 – 19.00. I maj och september kan man med förhandsbokning besöka ön. Under tiden oktober – april tar vi inte emot logibokningar. Marine Lines trafikerar dagligen från Hangö till Bengtskär under sommarmånaderna.

Telefon: +358 2 466 7227
e-post: info@bengtskar.fi

Besök vår webbsida