RASEBORGS SLOTTSRUINER, RASEBORG

På sin klippa invid Raseborgs-ån ruvar Raseborgs slottsruin över minnen från flera hundra år tillbaka. Exakt byggnadsår är inte känt, men troligen uppfördes borgen på 1300-talet för att försvara svenska intressen. Då omgavs klippan ännu av vatten och vattenleden ledde vidare mot Karis och in i landet. Borgen övergavs på 1550-talet.

Raseborg brukar anses som det ståtligaste historiska minnesmärket i västra Nyland. Mellan 1550-talet och slutet av 1800-talet föll borgen i glömska, en över 300-årig Törnrosasömn.

Restaureringen inleddes i slutet av 1800-talet under ledning av arkitekt Magnus Schjerfbeck, bror till konstnären Heléne Schjerfbeck.  Borgen är nu återställd så långt det är möjligt utan uppgifter om hur den såg ut i detalj. Arkeologiska utgrävningar görs fortfarande i omgivningen och nya fynd berättar om livet i borgen på 1300-1500-talen.

Idag hör Raseborgs slottsruiner till de mest besökta sevärdheterna i västra Nyland. Guidningar arrangeras i slottet med omgivning, bl.a. tidsresor för barn och dramatiserade guidningar med slottsfru Katarina, som levde i borgen på 1400-talet. En upplevelse, som man kan beställa för grupper är en medeltida middag i slottet. Granne med slottsruinen är Slottsknektens stuga, café och restaurang.

Raseborgs sommarteater har sin scen invid borgen, ett populärt, varje sommar återkommande evenemang. Traditioner har även midsommarfester, fornmarknader och andra evenemang, som arrangeras i slottet och på slottsängen nedanom slottet.

Kontaktperson: Thony Wickström, Ilta Hämäläinen
Adress: Raseborgs slottsväg 110, 10710 Snappertuna, Raseborg
Telefon: +358(0)405317451

Besök vår webbsida