GUIDE-MATTI, RASEBORG

js slider

Guide-Matti – Vildmarks-Matti – Skärgårds-Matti

Guide-Matti alias Matti Piirainen är en av de mest erfarna guiderna i västra Nyland. Med mer är 25 års erfarenhet för Matti sina gäster till skogen, ut i skärgården, eller presenterar de små städernas och byarnas historia.

Mattis bakgrund som lärare och rektor, samt som reseledare runt om i Finland och Europa har gett stoff för både fakta och historier.

Guide-Mattis repertoar omfattar bl.a. Ekenäs stad, Fiskars bruk samt naturen i skogen och i skärgården.

Guide-Matti för dig på promenad i Ekenäs eller i Fiskars bruk och presenterar orternas historia, parallellt med vad nutiden har fört med sig för de små samhällena. I de små gränderna i Ekenäs berättar Matti om hur livet tedde sig i staden dels på 1700-1800-talen, dels i dagens värld, då Ekenäs sedan 2009 är en del av en större helhet, staden Raseborg.

Också Fiskars bruk är idag en del av Raseborgs stad och är västra Nylands viktigaste turistattraktion med mer är 150.000 besökare per år. På en promenadguidning lär vi oss om brukets historia och bekantar oss med brukets nutid, som innefattar mer än hundra konstnärer, formgivare och hantverkare, som säljer sina produkter i bruket. I Fiskars finns också trädstigen och naturstigen, längs vilka Matti gärna för dig ut i den västnyländska naturen. Större grupper guidas helst i buss, varvid man också kan se en större del av bruket.

Västerby naturområde är endast ca fem kilometer från Ekenäs och framför dig öppnar sig vyer du aldrig kunnat drömma om. Den orörda skogen, den tysta skogsstigen, blåbären, lingonen, svamparna samt de storslagna vyerna över de små ödemarkssjöarna blir i minnet för evigt. Vildmarks-Mattis naturkunskap gör denna 4-7 kilometers vandring ännu intressantare. Invid vindskydden på ödemarkssjöns strand kan vi njuta av vår matsäck – eller om du så önskar – en färdigt uppdukad delikatessmåltid i skogen, som väntar dig när du kommer fram.

Skärgårds-Matti äger en sex personers öppen båt, som har använder för skärgårdsturer eller fisketurer. På skärgårdsturerna ryms fem personer med, på fisketurerna två personer. Matti känner till de bästa fiskevattnen och finaste utflyktsmålen, såsom Jussarö eller Rödjan i Ekenäs nationalpark.

Kontaktperson: Matti Piirainen
Adress: Rävlyan 7, 10620 Ekenäs, Raseborg
Telefon: +358 40 581 4799
e-post: matti.piirainen@pp2.inet.fi

Besök vår webbsida

Språk vi behärskar: Finska, engelska, svenska