FAGERVIK GÅRD, INGÅ

När Carl Billsten 1646 grundade järnbruket i Fagervik valde han en idealisk plats med tanke på både kommunikationer och tillgång till vatten och träkol. Genom bruket slingrar sig den sydligaste sträckningen av Kungsvägen från Åbo till Viborg, Från Bruksträsket är det inte långt till havet. Och skogarna garanterade bränsle för långa tider framåt.

Brukets blomstringstid inföll under Johan Hisingers tid på 1700-talet, men verksamheten pågick ända till 1903 då bruksdriften slutgiltigt lades ned. En rundvandring kan utgå från det gamla förtenningshuset, unikt i vårt land i sitt slag. Numera finns där ett museum, en presentbod och ett kafé.

Byggnadsbeståndet på bruksområdet bildar en enastående helhet med de rödmyllade arbetarbostäderna längs Bruksgatan, de restaurerade smedjorna och huvudbyggnaden från 1773 i tre våningar, planerad av C.F. Schröder i gustaviansk stil. Kyrkan från 1737 utgjorde en gång centrum för en självständig församling och härbärgerar Finlands äldsta, spelbara orgel. Parken som omger ån planerades på 1700-talet.

Man kan beställa guidade rundvandringar, som kan då omfatta också ett besök i kyrkan. Själva herrgården är i privat bruk och tar inte emot besök. Ibland arrangeras konserter i kyrkan, som varken har el eller uppvärmning. På bruksområdet kan man röra sig fritt och njuta av den vackra omgivningen.

 

Adress: Fagervik, 10250 Inkoo
Telefon: +358 50 526 6553, (mån-fre 10-16)

Besök vår webbsida