EKENÄS GAMLA STAN, RASEBORG

Gillar du Elsa Beskows barnböcker? Eller Carl Larssons konst? Då är Ekenäs en plats, som du kommer att tycka om.

Ekenäs fick sina stadsprivilegier av kung Gustav Vasa 1546, som ville ha en stark handelsplats som motvikt till tyskarnas hansastad Reval (numera Tallinn). Ekenäs fyllde inte konungens krav, så efter fyra år grundade han istället Helsingfors och Ekenäs förblev den lilla, idylliska staden, som den fortfarande är idag.

Det som gör Ekenäs speciellt är Gamla Stan med de små trähusen från 1700- och 1800-talen samt läget på en halvö, omgiven  av hav och skärgård på tre sidor.

Gamla stans gatunamn såsom Linvävaregatan och Snickaregatan påminner om tiderna då det här ännu var en stad med hög självförsörjning och en rik hantverkskunskap. Gå omkring i Gamla Stan, se gatunamnen, som hänför sig till det hantverk som idkades just på den gatan. Se kyrkan, promerera längs stranden från Basatorget med en skampåle, där stadens brottslingar bestraffades, till Fisketorget dit fiskarna förr i tiden kom för att sälja sin fångst.

Idag hittar du fiskarna och andra torghandlare på Rådhustorget mitt i stan varje onsdag och lördag förmiddag. Vid Rådhustorget börjar Finlands äldsta gågata, Kungsgatan, med små shoppar och butiker.

Vid Stallörsparken finns en badstrand, en lekplats för barn och många cafeer och restauranger där du kan smaka på vår lokala mat och dryck.

 

Adress: 10600 Ekenäs, Raseborg

Besök vår webbsida