Siuntio

Siuntio

Siuntio – isot kartanot ja avarat maisemat

Siuntio sijaitsee keskellä sitä alueella, joka sodan jälkeen jäi Nauvostoliiton armeijan käsiin sotilaalliseksi vyöhykkeeksi ”Porkkalan vuokrakaudeksi” vuosina 1944 – 1956.  Alueen tilat ja talot kätkevät monta dramaattista tarinaa.

Sjundbyn kartano, jossa ovat majoittuneet kuninkaalliset ja aateliset niin lännestä kuin idästä, toimi neuvostoliittolaisen panssarirykmentin päämajana vuokrakauden aikana. Venäläinen ”graffiti” linnan seinässä on tallennettu jälkimaailmalle.

Siuntiossa asui tunnettu mies vaatimattomissa olosuhteissa: Suomen kansalliskirjailija, Aleksis Kivi asuin pienessä Fanjunkarsin torpassa vuosina 1864 – 1871. Fanjunkars tuhottiin Porkkalan vuokrakauden aikana, mutta on talkoovoimin rakennettu uudestaan ja toimii nyt museona.

Siuntion avarat maisemat ja syvät metsät tarjoavat mahtavat puitteet ulkoiluun: Melonta, pyöräily, vaellus, hiihtoretket hyviä latuja pitkin, retkiluistelu, ratsastus.

Lux Musicae klassisen musiikin musiikkijuhlat järjestetään marraskuussa tilaisuuteen sopivissa paikoissa: keskiaikaisessa harmaakivikirkossa, Sjundbyn kartanossa sekä Suitian kartanossa, joka kauan on ollut yleistöltä suljettuna mutta nyt jälleen käytössä erilaisiin tilaisuuksiin.

http://www.siuntio.fi/default.asp?id_sivu=232&alasivu=232&kieli=246