Raasepori

Raasepori – historiaa ja tarinoita kahdella kielellä

Raasepori on ”uusi kaupunki” joissa vanhat perinteet yhä elävät. Raasepori perustettiin vuonna 2009 kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistettiin Raasporin kaupungiksi, joka sai nimensä kaupungin eteläosassa sijaitsevan linnanraunion mukaan.

Näiden kolmen taajaman lisäksi Raaseporiin kuuluu useita pikkukyliä, maatiloja, kaunista luontoa, jossa on järviä, metsiä ja niittyjä sekä mahtava saaristo jossa on yli 1000 saarta.

Kylissä löydät aitouden: Innokkaiden kyläläisten järjestämiä hauskoja kyläjuhlia sekä usein erittäin korkealuokkaisia kulttuuritapahtumia. Usein ruotsinkielellä. Mutta käytähän tilaisuutta hyväksesi, harjoittele ihan vapaaehtoisesti vapaaehtoisruotsia!

Raasepori on kaksikielinen kaupunki – ruotsinkielisiä on n. 60% asukkaista. Tammisaaressa, Tenholassa, Bromarvissa ja Snappertunassa on vielä suurempikin osa väestöstä ruotsinkielisiä, kun taas esim. Fiskarsissa asukkaiden enemmistö on suomenkielinen. Kulttuuriakin luodaan kahdella kielellä. Esim kesäteatterista voit suomeksi nauttia Mustion Linnan puistossa, kun taas Raaseporin Linnanraunoiden kupeessa esitetään kesäteatteria ruotsiksi.

Hyvä ja paikallisesti tuotettu ruoka on tärkeä osa asukkaiden ja vieraidemme elämässä. Haluamme aina tarjota maatilojemme, vesistöjemme, metsiemme ja peltojemme parhaimmat raaka-aineet. Voit nauttia herkuista ravintoissamme ja kahviloissamme tai käydä ostoksilla toreilla ja markkinoilla. Kesätoreja on miltei joka kylässä. Suurin ruokatapahtuma on Fiskarsissa syys- lokakuun vaihteessa järjestettävät Slow Food markkinat.

Raaseporissa historia on kaikkialla läsnä. Karjaa oli ensimmäinen paikkakunnan nimi jota mainittiin historian kirjallisuudessa ja arkeologit tekevät jatkuvasti mielenkiintoisia löytöjä. Raaseporin linnanrauniot kertovat 1400-1500 luvun elämästä. Tammisaaren vanhassa kaupungissa kadut on nimetty kaupungissa toimivien käsityöläisten mukaan. Käsityö on tänä päivänä läsnä erityisesti Fiskarsissa, vuonna 1649 perustettu rautaruukki, tänä päivänä Länsi-Uudenmaan tärkein nähtävyys.

Raaseporin saaristo on ainutlaatuinen. Yli tuhannesta saaresta kaksi kohdetta on erityisen kiinnostavia: Jussarö, jossa on toiminut rautakaivos ja kaivostoiminnan loputtua armeijan harjoittelukohteena. Tänä päivänä Jussarö on suosittu vierailukohde. Tammisaaren kansallispuistossa sijaitseva Rödjanin kalastajamökki on toinen vierailemisen arvoinen kohde. Raaseporin maaseutu tarjoaa puhdasvetisia järviä, joissa voi käydä uimassa ja valtavat metsät joissa voi vaeltaa, joissakin metsissä on merkittyjä vaelluspolkuja. Tammisaaressa Ramsholmenin luonnonpuisto on valkoinen kaksi kertaa vuodessa: Talvella, kun lumi peittää maan sekä toukokuussa kun valkovuokot kukkivat.

Raaseporin Kaupungin Matkailutoimisto

Raatihuoneentori, 10600 Tammisaari

tourist.office@raasepori.fi

+358 19 289 2010

http://www.visitraseborg.com/fi/

https://www.youtube.com/user/VisitRaseborg

https://www.facebook.com/VisitRaseborg/?fref=ts

https://www.instagram.com/visitraseborg/